Leren

Leren: Vind artikelen, studies en feiten die je helpen om je in te zetten voor verkeersveiligheid.

Doen: Jouw instrumenten, bronnen en inspiratie om actie te ondernemen.

Doe mee! Word lid van Heroes for Zero of een van onze lokale groepen.

We zijn een non-profitorganisatie die streeft naar nul verkeersdoden en nul ernstig gewonden.

|

|

Doen

Informatie verzamelen

Je hebt gemerkt dat auto's te hard rijden in je straat of op een gevaarlijk kruispunt - maar wat nu?

De eerste stap is om de situatie te documenteren met gegevens om je zaak te ondersteunen wanneer je de lokale overheden aanspreekt om maatregelen te eisen. Wij hebben de hulpmiddelen om je daarbij te helpen: snelheidsmeters, geluidsmeters, Go Pro-camera's, Telramen (een apparaat dat je aan je raam of op je balkon installeert en dat de snelheid meet, maar ook het aantal vrachtwagens, auto's, voetgangers en fietsers dat voorbij rijdt).

Je kunt ook een collectieve snelheid meetsessie organiseren via Johanna's mobiele lab. Ontdek hier hoe je dit gereedschap kunt lenen en krijg begeleiding van ons over hoe je het beste je eisen kunt onderbouwen en hoe je actie onderneemt.

Voorvechter worden van verkeersveiligheid :

Heroes for Zero heeft niet één woordvoerder, maar vele gezichten die de beweging vertegenwoordigen. Daarin ligt de kracht van onze vereniging. Gewone burgers die het opnemen voor verkeersveiligheid tegenover de pers, lokale autoriteiten of op sociale media. Als jij je ook wilt aansluiten bij ons team van voorvechters, organiseren we verschillende soorten workshops om je de nodige vaardigheden te geven om argumenten op een kalme en zelfverzekerde manier naar voren te brengen.

Wegwijs geraken uit de Brusselse politiek is niet altijd gemakkelijk

- wie zijn je lokale vertegenwoordigers ?

- hoe schrijf je ze aan ?

- hoe gebruik je instrumenten zoals Fix my street en andere officiële kanalen ?

Wij helpen je dit uit te zoeken.

Acties op straat organiseren

Het organiseren van straatacties is de kern van ons werk. Het lijkt misschien intimiderend of overweldigend, maar wij zijn er om je bij elke stap te helpen. Hoe organiseer je een bijeenkomst met je buren? Hoe start je een petitie? Aansluiten bij een lokale Vision Zero groep of een ander collectief is de eerste stap. Hier zijn maar enkele voorbeelden van onze straatacties:

- een herdenking organiseren van een "die-in" (menigte die op het asfalt gaat liggen op de plaats van de aanrijding) voor een persoon die recent werd aangereden om de relevante autoriteiten te vragen dringend in te grijpen.

- Een "kritische massa" voor voetgangers organiseren (een menigte die constant een zebrapad oversteekt) of een menselijke ketting om de aandacht te vestigen op een gevaarlijk kruispunt.

- Een rode loper uitrollen over een auto die op een fietspad geparkeerd staat om het structureel probleem van wildparkeren op aanliggende fietspaden onder de aandacht te brengen.

De gemeenschap uitbouwen

Heroes for Zero wil een gemeenschapsgevoel creëren onder mensen met een vergelijkbare passie voor veiligere straten. Activisme is niet makkelijk vol te houden op de lange termijn, en toch gaat verandering vaak tergend langzaam. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen, maar ook voor elkaar. Als je nieuwe ideeën hebt om mensen samen te brengen, dan zijn we een en al oor!

Om een voorbeeld te geven: we organiseren "papote/popote" bijeenkomsten: we praten terwijl we groentjes snijden en samen een pan soep koken. Het discussiethema is open, het kan direct verband houden met verkeersveiligheid of een bepaald boek bespreken, maar het kan ook gewoon een veilige ruimte zijn om je frustraties kwijt te kunnen.

Ga terug naar onze
startpagina

Vind artikelen, studies en feiten die je helpen om je in te zetten voor verkeersveiligheid.

Jouw instrumenten, bronnen en inspiratie om actie te ondernemen.

Doe mee! Word lid van Heroes for Zero of een van onze lokale groepen.

Ontdek onze verschillende projecten die de blik op onze straten veranderen.

We zijn een non-profitorganisatie die streeft naar nul verkeersdoden en nul ernstig gewonden.

Lees ons memorandum voor verkiezingen van 2024