Leren

Leren: Vind artikelen, studies en feiten die je helpen om je in te zetten voor verkeersveiligheid.

Doen: Jouw instrumenten, bronnen en inspiratie om actie te ondernemen.

Doe mee! Word lid van Heroes for Zero of een van onze lokale groepen.

We zijn een non-profitorganisatie die streeft naar nul verkeersdoden en nul ernstig gewonden.

|

|

Leren

Wat is Vision Zero?

Vision Zero of de nulvisie is een fundamenteel andere benadering van verkeersveiligheid. Ze gaat uit van het principe dat elke dode of ernstig gewonde als gevolg van een aanrijding er één te veel is. Verkeersdoden zijn te voorkomen.

Hoewel aanrijdingen onvermijdelijk zijn in dichtbevolkte gebieden zoals steden, kan en moet je ernaar streven om de ernst van dergelijke aanrijdingen te verminderen. Wat een menselijk lichaam aankan wanneer het met een voertuig wordt aangereden, moet het referentiepunt worden in ons mobiliteitssysteem.

Boven de 30 km/u neemt de kans onevenredig toe dat een mens overlijdt of ernstig gewond raakt als gevolg van een botsing. Het verlagen van de snelheid is dus de belangrijkste factor.

Mensen maken fouten, dat maakt ons menselijk. Maar niemand verdient het om te sterven of in een rolstoel te belanden omdat hij een fout heeft gemaakt, vooral kinderen niet. Dit betekent logischerwijs dat we bij het ontwerpen van onze infrastructuur rekening moeten houden met menselijke fouten.

Dit is het begrip "vergevingsgezinde infrastructuur". Bij het ontwerpen van deze vergevingsgezinde infrastructuur wordt meer belang gehecht aan de veiligheid van mensen dan aan de doorstroming van het verkeer.

Bronnen:

Core Elements for Vision Zero Communities, Vision Zero Network - read here

Sécurité Routière : Avec l’approche Vision Zero, faire de Trois-Rivières un précurseur, Vivre en Ville, mars 2019 - access the PDF (FR)

Lees ons memorandum voor de verkiezingen van 2024

De Brusselse regering wil nul doden en zwaargewonden in het verkeer in 2030.

Maar ondanks enkele positieve tendensen zien we geen daling van het aantal slachtoffers. Aan het huidige tempo zullen we dit doel niet halen.

De komende zes jaar is de “legislatuur van de laatste kans” en moeten de inspanningen versnellen.

Lees ons Memorandum!

Pleidooi voor “de stad 30”

30 km/u rijden redt levens, dat is het belangrijkste idee om te onthouden. Snelheid is de belangrijkste factor die bepaalt of een botsing dodelijk wordt of niet. Als een voetganger aan 50 km/u door een automobilist wordt aangereden, heeft hij 50% kans om te sterven.

Bij 30 km/u is de kans dat dezelfde voetganger overlijdt bijna gedaald naar 0% tot 5%. Kortom: 30 km/u rijden is nogal wiedes.

Van 30 km/u de norm maken in steden is geen kwestie van ideologie, het zijn gewoon natuurkundige wetten. Ontdek in dit artikel, geschreven door François Chamaraux, een leraar natuurkunde:

- waarom de “dodelijkheid” van een botsing meer dan evenredig is met de snelheid;

- waarom 30 km/u in plaats van 50 door een stad rijden je autoritten niet zal verlengen met meer dan een paar minuten;

- en waarom 30 km/u subjectief zoveel langzamer aanvoelt dan 50.

Bronnen:

Pedestrian fatality and impact speed squared: Cloglog modeling from French national data, May 2017, Traffic Injury Prevention, 19(219)

Physique de la voiture urbaine: plaidoyer pour Bruxelles ville-30, François Chamaraux, dans La Ligue de l’Enseignement, mardi 23 février 2021

Ontdek onze groeiende bibliotheek

Door lid te worden van Heroes for Zero krijg je toegang tot onze nieuwe en groeiende bibliotheek van boeken over de volgende onderwerpen: Vision Zero, verkeersveiligheid, stedenbouw, actieve mobiliteit…

We proberen baanbrekende literatuur te verzamelen die ons helpt onze straten te herdenken. We hebben ook verschillende academische artikelen en straffe memes over het onderwerp verzameld.

Onze bibliotheek bevat ook instrumenten zoals snelheidsmeters waarmee je gegevens kunt verzamelen over de verkeerssituatie in je buurt.

Ga terug naar onze
startpagina

Vind artikelen, studies en feiten die je helpen om je in te zetten voor verkeersveiligheid.

Jouw instrumenten, bronnen en inspiratie om actie te ondernemen.

Doe mee! Word lid van Heroes for Zero of een van onze lokale groepen.

Ontdek onze verschillende projecten die de blik op onze straten veranderen.

We zijn een non-profitorganisatie die streeft naar nul verkeersdoden en nul ernstig gewonden.

Lees ons memorandum voor verkiezingen van 2024